Zdravie z hlávky kapusty
V každej hlavičke kapusty je ukrytý poklad zdravia.

Hlávková kapusta patrí medzi najrozšírenejšiu a najdostupnejšiu zeleninu u nás. Pestuje sa na juhu, ale darí sa jej aj v hornatej časti Slovenska. S obľubou je vysádzaná do hriadok biela letná kapusta, ktorá má mäkšie a šťavnatejšie listy, ale hlavne biela zimná a červená kapusta.
Kým letná kapusta je skorou odrodou a používa sa skôr na varenie, biela zimná kapusta sa nakladá do sudov a kvasí na obľúbenú kyslú kapustu. Červená kapusta je vítanou dusenou prílohou mnohých jesenných špecialít ako sú pečená kačka alebo hus.
Kapusta je zdravou zeleninou s obsahom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu organizmu a vitamínov A, E, K, B2 a U – tento vitamín má výborný hojaci účinok na žalúdočné vredy. Dôležitá je aj obsahom minerálov ako sú vápnik, horčík a železo. V neposlednom rade je cenená pre vlákninu, ktorá zabezpečuje správne fungovanie črevného systému. Červená kapusta naviac obsahuje selén, ktorý je známy účinkom znižovania krvného tlaku.
Keď hlávka kapusty vstúpi do boja
Vedeli ste, že červená kapusta obsahuje pigment anthokyan, ktorý je silným antioxidantom s protirakovinovými a protizápalovými účinkami?
Ak chcete doplniť tráveniu prospešné laktobacily skonzumujte 200 g surovej kyslej kapusty a vaše telo získa viac zdraviu prospešných látok ako z jedného bieleho jogurtu.
Ešte vždy váhate nad zaradením kyslej kapusty do vášho jedálnička? Pripojte si ešte jeden fakt. Kyslá kapusta obsahuje baktérie kyseliny mliečnej. Tá znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak. Podporí látkovú premenu a laktobacily posilnia tráviaci systém. Pravidelnou konzumáciou tak podporíte imunitný systém a zvýšite si odolnosť proti vírusom a infekciám, čo je vítané v sychravom jesennom počasí.
Bonus pre vegetariánov a vegánov
Pri kvasení kapusty sa vytvára vitamín B12, ktorý milovníci rastlinnej stravy nemajú možnosť inak získať. Je to ich jediný zdroj tohto vitamínu, pretože sa vyskytuje výlučne v živočíšnej strave. B12 – je ceneným vitamínom pre účinok na nervový systém a mozog a zároveň pre správnu funkciu svalov a pri tvorbe červených krviniek.
Založiť si kvasenú kapustu nie je ťažké. Postačí pár základných surovín – nastrúhaná kapusta, soľ, rasca, čierne korenie a čistý súdok na kapustu so závažím. Postupne suroviny vrstvite natláčaním do suda až po vrch. Zakryte a nechajte fermentovať. Prvé bublinky sa objavia už po pár dňoch.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.