Úvod / Články / Zavinuté sladké šťastie
Tlačiť

Zavinuté sladké šťastie

Sú chvíle, ktoré si chcete spríjemniť malým koláčikom, ktorý sa hodí k lenivému odpoludniu alebo máte chuť vytvoriť dezert, ktorý ohúri priateľov na oslave. Skúsiť to môže rôznymi zákuskami plnenými krémom, populárnymi cheescakami alebo malými farebnými makrónkami.

Zavinuté sladké šťastie

Výbornou voľbou pre všetky prípady je roláda. Stočené plnené piškótové cesto, ktoré je na vrchu ozdobené krémom, ovocím, posypaním cukrom alebo čokoládou. Je množstvo receptov, z ktorých sa dá vyberať. No základ je tvorený vždy piškótou, ktorá sa po upečení – zásadne na papieri na pečenie -  opatrne stiahne, zvinie do rolky a nechá vychladnúť. Po vychladení sa opatrne rozvinie a naplní, a spätne zroluje. Posledným krokom je zdobenie.  Nezabudnite ju uložiť do chladničky. Krém a poleva stuhne, chute sa prepoja a vám sa bude roláda, ak ľahšie porciovať. Ak roládu plánujete prenášať na oslavu, vhodnou voľbou je krabica na rolády, kde ju ľahko vložíte – či nakrájanú alebo v celku, je už len na vašej voľbe.
Našim tipom na toto pečenie je obľúbená zamatová roláda. Jej chuť je fantastická a rozplýva sa na jazyku.

 

Rozpis receptu
Suroviny na korpus:
6 vajec
3 lyžice kryštálového alebo krupicového cukru
3 lyžice kakaa
½ lyžica sódy bikarbóny
Štipka soli

Suroviny na krém:
200 ml mlieka
1 žĺtok
3 lyžice polohrubej múky
220 g masla
2 lyžice kakaa
3 lyžice práškového cukru
½ balíčka vanilkového cukru

Suroviny na polevu:
100 g čokolády (najlepšie ak bude mať aspoň 50 % obsah kakaa)
120 ml smotany na šľahanie

Postup:
Rozklepneme vajcia na bielky a žĺtka. Zo 6 bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne budeme pridávať cukor, až kým sa sneh nestane lesklým a pevným. Postupne budeme po  jednom  zašľahávať pri nízkych otáčkach 5 žĺtkov. Kakao zmiešame so sódu a primiešame na koniec. Hotové cesto vylejeme na pripravený pekáč (cca 35 x 40 cm), vymastený a vyložený papierom. Pečieme 10 – 12 minút pri teplote 180 oC.

Z múky, mlieka a žĺtka si uvaríme hustú kašu. Kým je ešte horúca zamiešame 2 lyžice práškového cukru a vanilkový cukor. Dôkladne premiešame, aby sa cukor rozpustil. Necháme prikryté fóliou, kým plnka vychladne. Fólia zabráni vytvoreniu šupy na povrchu. Zmäknuté maslo vyšľaháme s jednou lyžicou práškového cukru do peny. Spojíme s vychladnutým krémom postupným zašľahaním.
Vzniknutým krém rozdelíme na dve časti. Do jednej časti pridáme kakao a dôkladne zamiešame.

Vychladnutý korpus rozvinieme a postupne na neho navrstvíme obe plnky – svetlú aj kakaovú. Opatrne zvinieme a odložíme do chladu. Šľahačku si zohrejeme – ale nevaríme a necháme v nej rozpustiť nalámanú čokoládu. Vymiešame do hladka, v poleve nesmú byť zreteľné kúsky čokolády. Roládu si preložíme na mriežku alebo podnos a polejeme polevou. Necháme zatuhnúť. Pred krájaním si necháme rozohriať nôž v horúcej vode a môže roládu krájať.

Veríme, že bude mať úspech aj u vás a prajeme dobrú chuť!

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Domáca zázvorovica

Domáca zázvorovica

Ako môže ostrý a štipľavý zázvor podporiť našu imunitu? Okrem klasickej kombinácie strúhaného zázvoru, citrónovej…

Rastliny pestované vo vode

Rastliny pestované vo vode

Pestovanie rastlín vo vode, trend alebo nevyhnutnosť?

Čo s prebytkom ovocia – ovocná koža

Čo s prebytkom ovocia – ovocná koža

Neváhajte a prepadnite zdravému maškrteniu. Potešíte seba aj svoju imunitu.

Čo budete robiť prvý štvrtok v novembri?

Čo budete robiť prvý štvrtok v novembri?

Oslava úrody hrozna v prvej podobe.

Nákupný košík