Všetko, čo potrebujete vedieť o rozmaríne – ako rozmarín pestovať, sušiť a skladovať
Rozmarín je skvelým doplnkom do každej záhrady – okrem využitia v kuchyni má aj priaznivé zdravotné účinky. Pri varení dodáva rozmarín chuť a charakter niektorým z vašich obľúbených jedál. Má tiež protizápalové vlastnosti. Pestovanie svojho vlastného rozmarínu je jednoduchšie, ako by ste čakali, a keďže je v niektorých regiónoch považovaný za trvalku, možno ho nebudete musieť rok čo rok presádzať - závisí od podnebia v akom žijete.

Ako pestovať rozmarín?
Pri rozhodovaní o tom, aký druh rozmarínu pestovať sa možnosti zdajú byť nekonečné. Na svete existujú stovky odrôd rozmarínu; niektoré sú čisto dekoratívne zatiaľ čo iné sú vhodné aj na kulinárske použitie. Najprv si preto urobte prieskum u vás dostupných odrôd rozmarínu a vyberte si ten, ktorý je vhodný na kulinárske použitie, pokiaľ ho nechcete pestovať len ako dekoráciu.
Rozmarín je pomerne odolný a porastie na mnohých miestach, no nie vždy bude chutiť rovnako. Dôležitú úlohu zohráva zloženie pôdy, slnečné žiarenie, teplota a vlhkosť. Ak chcete dosiahnuť vyššiu úrodu, mali by ste si vybrať podľa možností miestnu odrodu alebo aspoň takú, ktorá prosperuje v našom podnebí.
Keď si vyberiete správny typ pre vaše potreby, nájdite miesto, ktoré poskytne vašim rastlinám dostatok priestoru. Pokiaľ ide o zalievanie, rozmarín je odolný voči suchu, takže sa mu bude dobre dariť na suchšom mieste s dostatkom slnka. Pokiaľ ide o pôdu, rozmarín má rád pórovitú, suchšiu pôdu a dobre tiež rastie v nádobách.
Pestovanie rozmarínu v interiéri
Pestovanie rozmarínu v interiéri je skvelá možnosť, najmä v chladnejších klimatických podmienkach. Platia tu rovnaké požiadavky na slnko, pôdu a zálievku ako aj pre jeho vonkajšie náprotivky, ale je dôležité, aby ste rastlinu nepreliali a nenechávali rozmarín v premočenej pôde.
Pri pestovaní v interiéri sa odporúčajú prirodzene kratšie a menšie odrody, pretože rastliny majú v interiéri menej miesta na rast. Odporúčame tiež väčší črepník, aby sa mohol rozmarín pekne rozrastať.
Kedy zbierať rozmarín
Ideálny čas na zber rozmarínu je jar alebo leto, keď rozmarín začína kvitnúť a najlepšie ráno, kedy je v lístkoch rastliny najväčšie množstvo esenciálnych olejov. Pokiaľ pestujete rozmarín doma môžete ho zastrihávať postupne podľa potreby a rastliny ponechať ako dekoráciu.
Ako sušiť rozmarín
Na sušenie rozmarínu, potrebujete suchú, dobre vetranú miestnosť. Položte vetvičky na niekoľko dní do tieňa. Mal by stačiť veľký stôl alebo polica. Ideálne je, aby rastliny uschli rýchlo, pretože inak strácajú esenciálne oleje a ich aróma sa po čase vytráca. Sušenie je umenie a zohráva veľmi dôležitú úlohu v kvalite vášho výsledku! Začnite s menšími množstvami a pozorujte výsledok - rozmarín je pripravený na uskladnenie v pohároch, keď je vysušený tak, že sa drobí medzi prstami.
Ako uchovávať rozmarín
Sušený rozmarín je najlepšie skladovať v hermeticky uzavretých pohároch, kde si bude môcť uchovať svoju arómu. Pokiaľ sa rozhodnete skladovať ho čerstvý, dôležité je udržiavať ho vlhký. Odrezané vetvičky sa odporúča umiestniť do pohára poprípade vázičky s vodou, podobne ako v prípade čerstvých rezaných kvetov. Takto orezané vetvičky môžete ešte zabaliť do mikroténového vrecka, ktoré by potom fungovalo ako malý skleník a rozmarín vydrží dlhšie čerstvý.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.