Úvod / Články / Voňavé kvety orgovánu v netradičnom spojení
Tlačiť

Voňavé kvety orgovánu v netradičnom spojení

Biele, sýto ružové či jemne fialové zafarbenie kvetov prezrádza, že leto už nie je ďaleko.

Voňavé kvety orgovánu v netradičnom spojení

Rozkvitnuté orgovánové kríky sú predzvesťou teplých a slnečných dní. Kvitnú na prelome apríla a mája. Opojná vôňa rozkvitnutých kvetov sa šíri po okolí a ich odrezky vám prevoňajú celú domácnosť. Biele, sýto ružové či jemne fialové zafarbenie kvetov prezrádza, že leto už nie je ďaleko.

Orgován sú opadavý ker alebo stromček, ktorý rastie do výšky cca 7 m. Kmeň je zväčša pokrivený a nebýva nijako hrubý. Kvitne bielymi, ružovými, fialovými kvetmi opojnou, typickou vôňou. Listy majú peknú sýto zelenú farbu zašpicateného alebo okrúhleho tvaru. Vysádza sa do parkov a záhrad, kde pekne vynikne.

Voňavé kvety nájdete aj v obľúbenom parfume

Okrem peknej vône kvety orgovánu nachádzajú využitie aj v kozmetickom priemysle. Jeho vôňa je súčasťou mnohých vonných kompozícii parfumov.

Vedeli ste, že kvety sú jedlé?

Kvety sú jedlé, no však horkasté. No líši sa od kríka ku kríku. Pokiaľ skúsite ich chuť a krík, z ktorého ste ich pozbierali ich má iba jemne horké, môžete ich použiť na výrobu voňavého sladkého sirupu. Bude vám postačovať pár vetvičiek orgovánu, citróny, cukor a konzervant vo forme kyseliny citrónovej.

Rozpis:
10 – 12 kusov vetvičiek orgovánu, z ktorých si otrháte iba kvety
2 ks citrónu
0,8 kg cukru
20 g kyseliny citrónovej
2 l vody

Vodu nechajte zovrieť spolu s kyselinou. Nechajte nálev vychladnúť na izbovú teplotu. Medzi tým si prepláchnite kvety orgovánu. Vložte ich do pripraveného nálevu, spolu s nakrájaným citrónom, ktorý ste zbavili šupky (citrón očistite čo najviac od bieleho povlaku, nech vám zostane čo najčistejší citrón). Macerujte približne 2 dni v chladnejšej komore. Občas premiešajte. Následne preceďte cez gázu, pridajte cukor a zahrejte na cca 70 stupňov. Prelejte do čistých, sterilných fliaš a prevráťte hore dnom.
A zopár poznámok na záver – čím sú kvety tmavšie – fialovejšie – tým tmavší bude sirup. Zvoľte dlhšiu maceráciu, sirup bude potom menej horký a množstvo cukru prispôsobte vlastnej preferencii.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Prečo by ste nikdy nemali skladovať cibuľu so zemiakmi – plus ďalšie ovocie a zelenina, ktoré nejdú

Prečo by ste nikdy nemali skladovať cibuľu so zemiakmi – plus ďalšie ovocie a zelenina, ktoré nejdú

Všetko záleží na tom, ktoré druhy ovocia a zeleniny prirodzene vytvárajú etylén a ktoré absorbujú tento pre človeka…

Skladovanie paradajok: Patria do chladničky, alebo nie?

Skladovanie paradajok: Patria do chladničky, alebo nie?

Zase sú otlčené, bez chute alebo sú prezreté? Ako správne skladovať paradajky, podporiť ich dozrievanie? Majú paradajky…

Kapustnica vs zelňačka

Kapustnica vs zelňačka

Kyslú kapustu milujú nielen Slováci. Jej obľuba je vysoká aj u našich západných susedov v Česku. U nás prevláda…

Bohatý zdroj vlákniny a vitamínov - sušené ovocie

Bohatý zdroj vlákniny a vitamínov - sušené ovocie

Sušenie ovocia je šetrný spôsob spracovania úrody zo záhrady a v minulosti patrilo medzi najjednoduchšiu formu zachovania…

Nákupný košík