Voňavá krása leta
Zavrite oči, zbystrite zmysly. Privoňajte k jemne fialovým kvetom. Kvetom leta. Leta v Stredomorí. Leta v Provence.

Zavrite oči, zbystrite zmysly. Privoňajte k jemne fialovým kvetom. Kvetom leta. Leta v Stredomorí. Leta v Provence. Áno, levanduľa sa šíri okolím. Otvorte oči. Nie, nie ste stovky kilometrov od domova. Stojíte uprostred záhrady. Levanduli sa darí aj u nás.
Fialový záhon ako poznávací znak relaxu
Levanduľa je trvácny krík/rastlina, ktorá intenzívne vonia. Dorastá do výšky jedného metra, to však závisí od jej odrody. Lístky sú úzke a kvietky sfarbené vo fialovo-modrej kombinácii. Tvorí okrasu nejedného záhonu. Levanduľu môžeme pestovať v našich podmienkach, no pred zimou ich je nutné ochrániť. Na jeseň ju ostriháme a v zime ju chránime prekrytím čečinou. Je možné, že niektorú časť sa nezachráni pred mrazom, no na jar sa rastlina zväčša spamätá. No okrem jej okrasnej funkcie sú je bylina známa aj svojimi liečivými účinkami a mnohostranným využitím. Levanduľa sa zbiera v lete, od júla do augusta. Je najvoňavejšia v čase, keď sa začínajú otvárať jej spodné kvety na steble. Strihajú sa stonky, ktoré je potrebné dôkladne vysušiť.
Široké spektrum účinku
Pre svoje účinky na pokožku je častou zložkou kozmetických výrobkov ako sú mydlá či gély. Aknózna pleť je veľmi často podráždená a pleťová voda s jej výťažkom má jemný čistiaci a upokojujúci účinok. Veľmi často sa využíva jej vôňa ako prirodzený odpudzovač molí – stačí naplniť látkové vrecúško sušenými kvetmi a vložiť ho skrine. Vôňa levandule má aj relaxačný účinok a preto býva častou zložkou v rôznych voňavých kompozíciách či ako jednozložkový olej s jej vôňou.
Nečakaná kombinácia pre chuťové poháriky
Milovníci korenia Provensalské bylinky určite nebudú prekvapení, keď v jej zložení nájdu lístky levandule. Sušené kvety ozvláštnia nejeden dezert či smoothie.
No menej tradičné je jej využitie pri konzervovaní. Marmeláda z kvetov levandule je skutočnou delikatesou. Jeho príprava nie je ani náročná. Stačí niekoľko základných surovín a trocha času.
Recept:
0,8 l vody
cca 400 g kvetov
0,1 l štavy z citrónu alebo limetky
0,85 – 0,9 kg kryštálového cukru
1 bal. pektínu
Zovretou vodou zalejeme čerstvé levanduľové kvety a necháme 30 minút lúhovať. Scedíme a primiešame šťavu z citrónu alebo limetky. Za stáleho miešania pridáme postupne pektín, zašľahávame ho tak, aby sa nevytvárali hrčky. Takto pripravenú zmes necháme zovrieť a pridáme cukor, ktorý miešaním rozpustíme a varíme ešte 5-6 minút. Nalejeme do čistých, vysterilizovaných pohárikov a otočíme hore dnom.
Je výborný na rôzne neduhy. Pomôže pri tráviacich ťažkostiach či bolestiach hlavy. Skúste si dať lyžičku pred spaním a upokojí vašu myseľ a dopomôže lepšiemu zaspávaním.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.