Úvod / Články / Talianske tiramisu
Tlačiť

Talianske tiramisu

Talianske tiramisu patrí medzi najobľúbenejšie sladké koláčiky vôbec. Lahodná, ľahká chuť si našla cestu medzi milovníkov dezertov na celom svete.

Talianske tiramisu

Tiramisu je dezert, ktorý patrí medzi najjednoduchšie na prípravu. Stačia k tomu kvalitné ingrediencie, možno 20 minút času a chuť na jeho prípravu. Je zostavený z niekoľkých vrstiev krému, piškót a obohatený o poriadnu posýpku z kakaa. Zvládnu ho aj úplný začiatočníci. Jediné na čo je potrebné dať pozor, je výber čerstvých vajec. Tie patria medzi kľúčové zložky tohto dezertu a zároveň limitujú jeho trvanlivosť iba na pár dní.

Na prípravu tiramisu budeme potrebovať:

1 polievkovú lyžicu kakaa

500 g mascarpone

400 g dlhých piškót

350 ml silnej presso kávy

3 polievkové lyžice cukru

3 vajcia

1 lyžičku mandľového likéru Bols

Ako na to?

Pripravíme si kávu, aby nám mohla vychladnúť. Krém pozostáva so spracovaných surových vajec a prichystáme si ho nasledovne: Vajcia rozbijeme a oddelíme žĺtka od bielkov. K žĺtkom pridáme cukor a vymiešame ich do peny. Postupne pridávame mascarpone, najlepšie izbovej teploty, aby sa konzistencia nezrazila. Všetko spolu poriadne zašľaháme, aby sa nám vaječná pena a syr dobre spojili. Z bielov ušľaháme, najlepšie pomocou mixéra, tuhý sneh, ktorý postupne pridáme k spracovanej zmesi. Sneh spájame s krémom postupne a zľahka, aby nám nespadol objem a krém ostal nadýchaný. Na chvíľu ho vložíme do chladničky. Zatiaľ si pripravíme misu alebo formu, do ktorej budeme vrstviť. Do vlažnej kávy pridáme likér a vylejeme si ju do plykej nádoby alebo misy, tak aby sa nám dobre ponárali dlhé piškóty. Piškóty ponoríme do kávy ochutenej mandľovým likérom a ukladáme na dno formy. Keď zakryjeme dno, prikryjeme ich prvou vrstvou krému a nasleduje ďalšia vrstva piškót a krému. Tento postup striedame pokiaľ sa nám forma nezaplní. Končíme vždy vrstvou krému, ktorú bohato posypeme horkým práškovým kakaom, najlepšie cez sitko, ktoré vytvorí rovnomernú vrstvu. V chladničke necháme zachladiť min. 1 hodinu počas ktorej nám dezert príjemne stuhne. Môžeme podávať jednotlivé porcie.

Extra tip: dezert môže vrstviť aj do jednotlivých misiek alebo pohárikov.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Domáca zázvorovica

Domáca zázvorovica

Ako môže ostrý a štipľavý zázvor podporiť našu imunitu? Okrem klasickej kombinácie strúhaného zázvoru, citrónovej…

Rastliny pestované vo vode

Rastliny pestované vo vode

Pestovanie rastlín vo vode, trend alebo nevyhnutnosť?

Čo s prebytkom ovocia – ovocná koža

Čo s prebytkom ovocia – ovocná koža

Neváhajte a prepadnite zdravému maškrteniu. Potešíte seba aj svoju imunitu.

Čo budete robiť prvý štvrtok v novembri?

Čo budete robiť prvý štvrtok v novembri?

Oslava úrody hrozna v prvej podobe.

Nákupný košík