Slovenské zlato
Vďaka okolnostiam, ktoré prispeli k neúrode obilia v rokoch 1771 - 1773 a poľnohospodárskej reforme Márie Terézie sa pestovanie zemiakov stalo našou národnou tradíciou.

Zemiaky na Slovensku možno nie sú tak dlho ako ste si mysleli. Podľa zdrojov mohla byť ich cesta k nám prostredníctvom mnícha Cypriána z Červeného Kláštora v roku 1754 alebo ich priniesli mladí vzdelanci, ktorí študovali na univerzitách v západnej Európe. Jeden z nich – Tomáš Šváby, ich nechal rozmnožiť a začal pestovanie vo Veľkej Lesnej. Práve tu získali zemiaky aj svoj nárečový výraz „švábka“. Prvé pokusy o pestovanie zemiakov na našom území boli na Liptove v druhej polovici 18. storočia.
Chlieb náš kažodenný
Zemiaky v čase neúrody obilia zachránili našich predkov pred hladom. Ďalším vítaným bonusom zemiakov bol obsah vitamínu C, ktorí obyvateľstvo chránil v minulej dobe pred skorbutom.
Pestovať sa dajú takmer všade - no na púšti by sme to neodporúčali
Zemiakom vyhovuje chladnejšie vlhké podnebie. Aj pre neúrodnú a chladnú pôdu v severnej časti Slovenska sa zemiaky začali pestovať práve na Spiši, Liptove a Orave. Sú nenáročné na kvalitu a zloženie pôdy, no nevyhovuje im príliš mokrá a piesčitá pôda. Všeobecne môžeme tvrdiť, že zemiakom sa darí na celom našom území. Vo veľkom sa však pestujú iba v severnej časti s ohľadom na kvalitu pôdy v južnej časti Slovenska, ktorá sa využíva na pestovanie obilnín a olejnín.
Skladovanie vo vlhku je nevítané
Zemiaky je potrebné skladovať v tmavom a suchom prostredí. Nesmú zamrznúť. Najvhodnejšia na ich skladovanie je pivnica na zeleninu a ich uloženie do prepraviek, v ktorej môže cirkulovať vzduch. Vhodné sú prepravky z plastu, sieťované vrecia a prútené koše. Ak nie je možné zabezpečiť takéto nádoby, vysteľte nádobu na uskladnenie zemiakov savým papierom – napríklad novinovým a pri navlhnutí ho vymeňte.
Vysoká vlhkosť v pivnici podporí tvorbu plesní a húb, ktoré napádajú zemiaky a podporia ich klíčivosť, ak je teplo.
Na kvalitu uskladnených zemiakov vplýva – miesto uskladnenia, spôsob uloženia a pravidelná kontrola. Pokiaľ budú v rovnováhe, dočkáte sa pevných a chutných zemiakov až do jari.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.