Šípky – cenný zdroj vitamínu C
Nie je ružový krík ako ružový krík. Sú ruže, ktoré sa pestujú v parkoch a rozvoniavajú celé leto, a sú kríky, ktoré tvoria zdraviu prospešné plody.

Ruža šípová (Rosa canina) je rozšírený krík, ktorý rastie po celom území Slovenska. Je to nenáročná rastlina, ktorá si nájde svoje miesto na rôznych miestach – či sú to už priekopy, lúky, okraj lesa. Má rada slnečné miesta s vápenatou pôdou, na ktorej sa jej výborne darí.
Cenný kvet aj plod
Kvety šípky v čase kvitnutia (máj – jún) sú vyfarbené do jemnej ružovej alebo bielej farby a šíria nádhernú vôňu. Sú reštaurácie, ktoré si nimi spestrujú rôzne sezónne špeciality.
Plody plné zdravia
Plody šípky, ktoré dozrievajú v neskorom lete (august – september) sú však hodnotné kvôli svoju vysokému obsahu vitamínu C a vitamínov A, B2, P a K. Dozreté červené lesklé plody, tvrdé, bez škvŕn a poškodení sú vhodné na zbieranie v septembri až októbri. Vhodné je pri tejto činnosti používať záhradnícke rukavice, aby sa ruky nepoškriabali na tŕňoch. Plody sa zbierajú na sušenie, alebo pre výrobu sirupu alebo džemu.
Pokiaľ máte dosť času a trpezlivosti už pri zbieraní šípok, môžete z nich odstrániť vnútro, kde sa nachádzajú chlpaté semená a ušetríte si množstvo času pri ich sušení. Na zber sa odporúča ísť s prúteným košíkom. Zabráni sa tak ich spareniu.
Sušenie šípok je nenáročné. Stačí ich rozložiť vodorovne na plochu, v suchej a teplej miestnosti pri max. teplote 33 stupňov. A nechať teplo pôsobiť. Správne vysušená šípka je krehká a dá sa ľahko rozmrviť medzi prstami. Na skladovanie používajte dobre uzatvárateľné nádoby, ktoré umiestnite na suché a tmavé miesto v potravinovej skrini alebo špajzi. Neskladujte šípky dlhšie ako rok. Postupom času strácajú vitamíny. Dbajte na to, aby šípky nenavlhli, nezhodnotili by sa plesňou.
Kedy oceníte účinky šípkového čaju?
Pite šípkový čaj ako prevenciu pred zimou, posilníte si tak imunitu. Pôsobí aj močopudne a tak je vhodný aj pri prečistení močových ciest. Jeho efekt sa prejaví aj pri spevňovaní cievnych stien. Šípkový čaj si pripravte zaliatím lyžice sušených šípok vlažnou vodou a ich vylúhovaním, približne 1 hodinu. Nezalievajte šípky vriacou vodu, prišli by ste tak o cenné vitamíny!
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.