Úvod / Články / Prvé dozreté letné ovocie – čerešne
Tlačiť

Prvé dozreté letné ovocie – čerešne

Bozk na 1. mája pod čerešňou prináša zaľúbencom lásku na celý rok. Kvitnúce a voňavé kvety čerešne sú k tomu ako stvorené.

Prvé dozreté letné ovocie – čerešne

Čerešňa, mohutný strom je dominantou nejednej záhrady na dedine či v meste. Bozk na 1. mája pod čerešňou prináša zaľúbencom lásku na celý rok. Kvitnúce a voňavé kvety čerešne sú k tomu ako stvorené. Jej príjemná jemná aróma k tomu nabáda.

Pestovanie čerešne na Slovensku má dlhú tradíciu. Na Slovensko ju priniesli Rimania, no jej pôvod je v Malej Ázii. Môžeme ju nájsť takmer v každom kúte našej krajiny. Niekde je jej úroda bohatšia, niekde slabšia. Je potrebné vybrať správnu odrodu, aby bohato plodila. Medzi najobľúbenejšiu patrí čerešňa srdcovky. Jej plody majú sýtu červenú farbu, sú veľké, šťavnaté a sladké. Najlepšie chutia priamo obraté zo stromu.

Plody sa najčastejšie zavárajú. Čerešňový kompót je tradičnou súčasťou nedeľného obedu u starej mamy, ktorá podáva pečené kura s ryžou.

Úrodu čerešní je možné spracovať aj inak. Domáci čerešňový likér so škoricou je toho dôkazom. Jeho príprava zaberie minimum času, iba preverí trpezlivosť.
Na jeho prípravu použijeme:
1 kg čerešní
0,3 kg cukru
2 ks celej škorice, 1 ks klinčeka
1 pomaranč v bio kvalite
0,7 l rumu

Čerešne si dôkladne umyjeme, odstopkujeme a odkôstkujeme. V rume rozmiešame cukor, pridáme voňavé koreniny a čerešne. V pohár prikryje papierovou vreckovkou, zagumičkujeme a odložíme na chladné miesto na päť týždňov. Čas od času masu premiešame. Po vylúhovaní precedíme cez gázu a nalejeme do čistých, vysterilizovaných fliaš.
Naložené čerešne nevyhadzujte. Kľudne ich použitie pri pečení čerešňovej bublaniny – ale podávajte iba dospelým!

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Prečo by ste nikdy nemali skladovať cibuľu so zemiakmi – plus ďalšie ovocie a zelenina, ktoré nejdú

Prečo by ste nikdy nemali skladovať cibuľu so zemiakmi – plus ďalšie ovocie a zelenina, ktoré nejdú

Všetko záleží na tom, ktoré druhy ovocia a zeleniny prirodzene vytvárajú etylén a ktoré absorbujú tento pre človeka…

Skladovanie paradajok: Patria do chladničky, alebo nie?

Skladovanie paradajok: Patria do chladničky, alebo nie?

Zase sú otlčené, bez chute alebo sú prezreté? Ako správne skladovať paradajky, podporiť ich dozrievanie? Majú paradajky…

Kapustnica vs zelňačka

Kapustnica vs zelňačka

Kyslú kapustu milujú nielen Slováci. Jej obľuba je vysoká aj u našich západných susedov v Česku. U nás prevláda…

Bohatý zdroj vlákniny a vitamínov - sušené ovocie

Bohatý zdroj vlákniny a vitamínov - sušené ovocie

Sušenie ovocia je šetrný spôsob spracovania úrody zo záhrady a v minulosti patrilo medzi najjednoduchšiu formu zachovania…

Nákupný košík