Prvé dozreté letné ovocie – čerešne
Bozk na 1. mája pod čerešňou prináša zaľúbencom lásku na celý rok. Kvitnúce a voňavé kvety čerešne sú k tomu ako stvorené.

Čerešňa, mohutný strom je dominantou nejednej záhrady na dedine či v meste. Bozk na 1. mája pod čerešňou prináša zaľúbencom lásku na celý rok. Kvitnúce a voňavé kvety čerešne sú k tomu ako stvorené. Jej príjemná jemná aróma k tomu nabáda.
Pestovanie čerešne na Slovensku má dlhú tradíciu. Na Slovensko ju priniesli Rimania, no jej pôvod je v Malej Ázii. Môžeme ju nájsť takmer v každom kúte našej krajiny. Niekde je jej úroda bohatšia, niekde slabšia. Je potrebné vybrať správnu odrodu, aby bohato plodila. Medzi najobľúbenejšiu patrí čerešňa srdcovky. Jej plody majú sýtu červenú farbu, sú veľké, šťavnaté a sladké. Najlepšie chutia priamo obraté zo stromu.
Plody sa najčastejšie zavárajú. Čerešňový kompót je tradičnou súčasťou nedeľného obedu u starej mamy, ktorá podáva pečené kura s ryžou.
Úrodu čerešní je možné spracovať aj inak. Domáci čerešňový likér so škoricou je toho dôkazom. Jeho príprava zaberie minimum času, iba preverí trpezlivosť.
Na jeho prípravu použijeme:
1 kg čerešní
0,3 kg cukru
2 ks celej škorice, 1 ks klinčeka
1 pomaranč v bio kvalite
0,7 l rumu
Čerešne si dôkladne umyjeme, odstopkujeme a odkôstkujeme. V rume rozmiešame cukor, pridáme voňavé koreniny a čerešne. V pohár prikryje papierovou vreckovkou, zagumičkujeme a odložíme na chladné miesto na päť týždňov. Čas od času masu premiešame. Po vylúhovaní precedíme cez gázu a nalejeme do čistých, vysterilizovaných fliaš.
Naložené čerešne nevyhadzujte. Kľudne ich použitie pri pečení čerešňovej bublaniny – ale podávajte iba dospelým!
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.