Prečo med kryštalizuje?
Sladký, lepkavý, s mnohostranným využitím. Med poklad z lúk.

Prečo med kryštalizuje? Ako tomu môžeme zabrániť?
Vianočka s maslom a medom, čerstvý rožok s medom, šálka čaju až po mäsové marinády, je veľmi veľa jedál, ktoré chutia lepšie s medom. Je sladký, lepkavý a úžasne všestranný...pokiaľ sa z neho nestane skryštalizovaná tuhá masa. Znie to povedome? V tomto článku vám vysvetlíme, prečo med kryštalizuje a ako tomu zabrániť a tiež ako vrátiť medu jeho pôvodnú konzistenciu, ak by sa vám to stalo.
Prečo med kryštalizuje?
Najprv trochu vedy. Med sa skladá z dvoch zložiek: cukru a vody. Cukor je rozpustený vo vode, ale je tam viac cukru, ako voda dokáže poňať. Inak povedané, nie je dostatok vody na to, aby sa cukor navždy rozpustil. Takže tieto dve zložky sa nakoniec oddelia a vytvoria sa kryštáliky. Tieto kryštály sa môžu líšiť veľkosťou a štruktúrou v závislosti od typu medu. Závisí to aj od pomeru cukru a vody v produkte. Vo všeobecnosti medy s väčším množstvom cukru kryštalizujú rýchlejšie, pretože je pre vodu ťažšie udržať ho. Čerstvý, surový med rýchlejšie kryštalizuje, pretože obsahuje stopové množstvá peľu alebo včelieho vosku, ktoré boli odfiltrované zo spracovaného medu.
Stojí za zmienku, že je bežné (a normálne), že med kryštalizuje. Med, ktorý sa skladuje dlhší čas pravdepodobne skryštalizuje. Na rozdiel od presvedčenia mnohých ľudí, to tiež neznamená, že med je falšovaný alebo má nízku kvalitu. V skutočnosti je to dobré znamenie, pretože to znamená, že váš med je prirodzenejší – keďže tento med veľmi pravdepodobne stále obsahuje peľ alebo včelí vosk, čo zvyšuje rýchlosť kryštalizácie.
Ako vrátiť medu jeho pôvodnú konzistenciu?
Kryštalizovaný med je úplne bezpečný na konzumáciu, avšak ak nie ste fanúšikom textúry a vzhľadu, je možné kryštály odstrániť. Najjednoduchšia metóda vyžaduje teplú vodu a misku. Jednoducho pridajte nádobu s medom do misky a potom ju naplňte teplou vodou z kohútika, kým nedosiahne približne polovicu výšky nádoby. Opatrne otvorte pohár s medom a miešajte ho lyžičkou, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu. Môže to trvať aj trištvrte hodinku, v závislosti od stupňa kryštalizácie. Takto vrátite medu jeho pôvodnú konzistenciu. Kľúčom je neponáhľať sa a miešať pomaly, aby ste sa vyhli náhodnému vniknutiu vody do nádoby.
Ako zabrániť kryštalizácii medu?
Najlepší spôsob, ako zabrániť kryštalizácii medu, je skladovať ho pri izbovej teplote. Najideálnejšie miesto na uskladnenie je v tmavej skrini mimo dosahu priameho slnečného žiarenia. Neskladujte ho v chladničke, pretože pri nižších teplotách bude med rýchlejšie kryštalizovať. Nakoniec majte na pamäti, že všetok med nakoniec skryštalizuje, pretože je to prirodzený vedľajší účinok jeho chemického zloženia. Pokúste sa ho skonzumovať čo najskôr a takto nebude mať čas skryštalizovať.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.