Prečo by ste nikdy nemali skladovať cibuľu so zemiakmi – plus ďalšie ovocie a zelenina, ktoré nejdú
Všetko záleží na tom, ktoré druhy ovocia a zeleniny prirodzene vytvárajú etylén a ktoré absorbujú tento pre človeka neškodný plyn.

Obmedziť plytvanie potravinami je vždy dobrý nápad, najmä, ak niekoľko jednoduchých zmien v domácnosti môže pomôcť znížiť účty za potraviny a pomôcť nášmu životnému prostrediu. Jedným takým spôsobom je naučiť sa, ktorú zeleninu a ovocie možno bezpečne skladovať spolu – a ktoré by sa nemali dostať k sebe príliš blízko. Dodržiavaním našich tipov zabránite napríklad tomu, aby vaše jablká voňali ako cibuľa, zabránite tiež príliš rýchlemu dozrievaniu ovocia a zbavíte sa vlhkosti, ktorá mení čerstvý šalát na zhnitú kašu.
Udržujte cibuľu ďalej od jabĺk a zemiakov
V konečnom dôsledku, ak pochopíte, ktoré druhy ovocia a zeleniny možno a ktoré nemožno bezpečne skladovať blízko seba, maximalizujete životnosť vašich potravín. "Vo všeobecnosti neskladujte ovocie alebo zeleninu citlivé na etylén s tými, ktoré produkujú veľké množstvo etylénových plynov," hovorí John Adler, viceprezident pre kulinárstvo v Blue Apron. "Pravdepodobne najlepším príkladom je skladovanie cibule s jablkami – výsledkom sú jablká s vôňou cibule! - a možno ešte častejšou chybou je skladovanie cibule so zemiakmi. Skladovanie cibule spolu so zemiakmi urýchli proces dozrievania zemiakov, vytvoria sa nich „oká“ a začnú klíčiť." To platí aj pre cesnak a to aj napriek tomu, že zemiaky, cibuľa a cesnak by všetky mali byť umiestnené na chladnom tmavom mieste.
Tipy ako skladovať jablká
Čo sa týka skladovania jabĺk? Neumiestňujte ich do misky s iným ovocím – môžu sa skladovať na pracovnej doske, ale pretože produkujú veľa etylénového plynu, snažte sa ich držať vo vzdialenosti aspoň 15 až 20 cm od ostatného ovocia a zeleniny. Zvážte položenie misky jabĺk napríklad na konferenčný stolík alebo iné miesto, kde budú v bezpečnej vzdialenosti od ovocia a zeleniny citlivých na etylén.
Na druhej strane je možné citlivosť niektorých druhov ovocia a zeleniny na etylén aj využiť: Ak chcete aby napríklad banány dozreli rýchlejšie, „umiestnením bližšie k jablkám na pulte pomôžete rýchlejšiemu dozrievaniu,“ hovorí Adler.
Melóny skladujte sólo
Podobne ako jablká a banány, aj melóny produkujú etylén, čo môže viesť k prezretiu ovocia a zeleniny v ich blízkosti. Melóny sa zvyčajne najlepšie skladujú na vašej pracovnej doske, kým nie sú dostatočne zrelé na krájanie, konzumáciu alebo skladovanie v uzavretých obaloch, ktoré ochránia samotné ovocie a jeho blízkych susedov v chladničke.
Udržujte karfiol ďalej od jabĺk, kivi a cibule
Karfiol je zelenina, ktorá patrí ďaleko od väčšiny ovocia a zeleniny produkujúcej etylén. "Karfiol je veľmi citlivý na etylén, takže je najlepšie neskladovať ho v rovnakej zásuvke ako jablká, melóny, kivi alebo cibuľu," hovorí Adler. Potrebuje cirkuláciu vzduchu, aby zostal svieži, takže ak je v dierkovanom igelitovom vrecku, pokojne ho ponechajte tak. Ak je karfiol v nepriedušnom plastovom vrecku, uistite sa, že vrchná časť je otvorená, aby mohol dýchať. Najlepšie sa uchováva v zásuvke chladničky spolu s inou zeleninou alebo na poličke. To isté platí pre brokolicu, kapustu a ružičkový kel, ktoré sú všetky citlivé na etylén.
Umiestnite huby ďalej od potravinám s prenikavou arómou
Aj keď huby technicky nie sú ovocie alebo zelenina – väčšina z nás považuje huby za podobné produkty a vo všeobecnosti ich skladujeme v chladničke spolu s inými potravinami. No naše obľúbené huby sú náchylné na pohlcovanie pachov potravín v okolí, ako sú napríklad zvyšky jedla, takže ich neskladujte v blízkosti prenikavo voňajúcich potravín v chladničke.
Huby je najlepšie skladovať v papierovom vrecku; to umožní hubám dýchať, zabráni pohlcovaniu iných pachov a tiež by malo absorbovať prebytočnú vlhkosť, aby sa huby neskazili. Vymeňte vrecko, ak sa vám zdá navlhnuté alebo mokré, a uistite sa, že žiadne také navlhnuté alebo mokré vrecká nie sú v tesnom kontakte s inými potravinami.
Využívajte vo svojej chladničke zásuvku na ovocie a zeleninu
Takmer všetky chladničky majú špeciálne zásuvky na ovocie a zeleninu, no pre mnohých sú výhody týchto zásuviek neznáme. Uchovávanie ovocia a zeleniny v týchto zásuvkách je však kľúčom k predĺženiu ich čerstvosti. "Najväčší vplyv na rýchle pokazenie sa ovocia a zeleniny má nadmerná vlhkosť a teplotné výkyvy, takže je vo vašom záujme ich skladovať v takejto zásuvke a uistiť sa, že sú v suchu,“ hovorí Adler. Majte pod kontrolou oboje, hovorí, predtým, ako jedlo vložíte do chladničky.
Kontrola teploty
Zeleninu a ovocie, ktoré sa zohreje v aute alebo v taške na ceste domov z farmárskeho trhu, nechajte, aby dosiahlo izbovú teplotu predtým, ako ho presuniete do zásuvky v chladničke, hovorí Adler. To zaisťuje, že zelenina a ovocie nebude kondenzovať tak rýchlo a zvyšok potravín vo vašej chladničke nebude vlhký a nepokazí sa.
Zníženie vlhkosti
"Listovú zeleninu je najlepšie umyť, dobre osušiť a potom skladovať s vrstvami papierových utierok (medzi listami), aby sa zabránilo poškodeniu skondenzovanou vlhkosťou ," hovorí Adler.
Oddeľte ovocie a zeleninu produkujúce etylén od tých citlivých na etylén
Ak máte pochybnosti, alebo ak máte málo skladovacieho priestoru, najdôležitejším prvkom skladovania ovocia a zeleniny je oddeliť producentov etylénu od tých citlivých na etylén. Existujú však aj niektoré druhy ovocia, ktoré nie sú citlivé na etylén, ako napríklad citrusy; v prípade nedostatku miesta ich možno v kľude skladovať so zeleninou a ovocím, ktoré produkujú etylén. A v prípade nedostatku miesta sa tiež odporúča využívať dózy na potraviny, aby ste od seba oddelili, čo potrebujete a udržali všetko, čo najdlhšie čerstvé.
Na základe vyššie uvedeného vám prinášame krátky zoznam ovocia a zeleniny, ktorý môže byť užitočný, aby ste vedeli, čo k sebe nepatrí a čo môžete skladovať spolu:
Zelenina a ovocie, ktoré produkuje etylén: Avokádo, jablká, banány – zrelé, hrozno, melóny, hrušky, broskyne a nektarinky, paprika, zemiaky, paradajky
Zelenina a ovocie citlivé na etylén: banány – nezrelé, brokolica, ružičkový kel, kapusta, mrkva, karfiol, uhorky, listová zelenina, šalát, cibuľa, dyňa
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.