Ochutený med ako vianočný darček
Nápadov na vianočné darčeky nie je nikdy dosť. Ak sa spojí príjemné s užitočným, ktoré naviac prinesie aj zdravie, je to vítaná kombinácia.

Med vzniká usilovnou prácou včelstva, ktoré zbiera sladký nektár počas roka z kvetonosných rastlín. Jeho zahusťovaním vzniká obľúbená žltá až zlatá lepkavá hmota, ktorá je charakteristická svojou chuťou a vôňou.
Nie je med ako med
Med nie je jednodruhová záležitosť. Každý má svoj typický rukopis, ktorý je daný prevládajúcou rastlinou, z ktorej bol nektár zbieraný. Je to dané umiestnením včelstva, ročným obdobím a kvitnúcimi rastlinami. Mimoriadne obľúbenými medmi sú lipové a vzácne medovicové medy.
Najčastejšie sa stretneme s medom, ktorý je označovaný ako kvetový alebo zmesový. Jedná so o medy, ktoré sú svetlejšej farby a sú miešané včelárom z viacerých druhov. Slovenské medy sa radia medzi tie najkvalitnejšie na svete, preto nemusíte mať obavy z označenia medu – zmesový.
Ako dodať punc výnimočnosti fľaštičke medu?
Úplne postačí, ak si predstavíte kombináciu medu a obľúbenej bylinky či korenia. Možnosti sú neobmedzené. Stačí do čistého, sterilného pohárika nasypať 5-6 lyžíc sušených byliniek – napr. rozmarín, mäta alebo zrniečka badyánu, paličku škorice, zaliať ich medom, premiešať a poriadne uzatvoriť. Teraz si to bude vyžadovať malú dávku trpezlivosti a trochu práce. Snažte sa pohár raz do dňa pretrepať a neotvárajte ho cca 1-2 týždne. Následne ho sceďte, prídete tak na úplne novú chuť medu.
Určite môžete použiť aj čerstvé bylinky. No v tomto prípade, skladujte a lúhujte med v chlade.
Darujte zdravie v pohári.
Extra tip na zimu: Do dohára vložte očistené kolieska citróna, nastrúhaný zázvor asi 1 polievkovú lyžicu, zalejte medom a vložte do chladničky. Lúhujte týždeň a užívajte v čaji alebo iba tak ako chuťovku lyžičkou. Imunita sa vám odvďačí.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.