Nové ázijské chute
Kimči je tradičný pokrm, ktorý pochádza z Kórei, no populárny je aj v Japonsku. Je to príloha, ktorá sa pripravuje z kvasenej sezónnej zeleniny, veľmi známe je však kimči z kapusty.

Kimči je tradičný pokrm, ktorý pochádza z Kórei, no populárny je aj v Japonsku. Je to príloha, ktorá sa pripravuje z kvasenej sezónnej zeleniny, veľmi známe je však kimči z kapusty. Len veľmi ťažko by sme toto jedlo mohli nazvať módnou záležitosťou. Spracovanie zeleniny fermentáciou je známe viac ako tisíc rokov. Pôvod kimči by sme mohli nájsť podľa zmienky v čínskej poézii Ši-kjung, ktorej vek sa odhaduje na 2 600 až 3 000 rokov. V tomto období bolo však známe pod pomenovaním dži. Pripravovalo sa iba z čerstvej zeleniny a soli. Až v 12. storočí sa k nej začali pridávať ďalšie koreniny, ktoré zmenili chuť a farbu tohto jedla.
Pár dostupných surovín
Na prípravu tradičného kimči sa používa zmes zeleniny tvorená čínskou kapustou, bielymi reďkovkami, uhorkami, soľou a zmesou korenia. Ochutenie spočíva v použití mletých červených čili papričiek, cibule, cesnaku, zázvoru a typickej ázijskej rybacej omáčke. Táto zmes sa necháva kvasiť týždeň až niekoľko mesiacov.
Takto sfermentovaná spracovaná zelenina je nielen dobrým spracovaním úrody, ale je aj zdrojom vitamínov a minerálov a vďaka procesu „kvasenia“ sa v nej vytvárajú prospešné baktérie a enzýmy, ktoré sú hodnotné pre tráviaci systém.
Nová chuť jednoduchým spôsobom
Kimči si môžete pripraviť aj v našej zemepisnej šírke. Postačia vám dostupné ingrediencie a sud na kapustu, ktorý si volíte podľa množstva nakladanej zeleniny. Skúste postupovať pri nakladaní týmto postupom a budete milo prekvapení jej chuťou.
Rozpis surovín:
0,9 – 1 kg čínskej kapusty
100 g soli
4 ks jarných cibuliek
Asi 3 – 3,5 cm kúsok zázvoru
6 strúčikov cesnaku
1 bielu menšiu reďkovku
110 g ryže
2 PL sójovej omáčky
1 PL cukru
1 PL kimči korenia alebo kajenského korenia
50 – 60 ml vody
Čínsku kapustu si pripravíme. Rozporcujeme ju po očistení od tvrdej spodnej časti a nakrájame na asi 5 cm kusy. Nakrájanú kapustu preložíme do väčšej misky a pridáme soľ, ktorú rovnomerne nasypeme na listy. Premiešame a necháme postáť 1-2 hodiny. Scedíme a kapustové listy umyjeme od soli. Necháme odkvapkať.
Pripravíme si zázvor, cesnak a sójovú omáčku. Očistené suroviny spolu rozmixuje v mixéri na hladkú kašu spojíme ich s cukrom a ostatnými koreninami.
Na jemno nastrúhanú reďkovku a cibuľku pridáme spolu s pastou k osušenej kapuste. Spolu zmiešame – dbáme na to, aby každý kus kapusty bol obalený zmesou korenia.
Do čistého, vysterilizovaného pohára alebo dôkladne umytého súdka na kapustu preložíme nakorenenú zmes. Dbáme na to, aby po zatvorení veka ostalo nad kapustou cca 2,5 cm voľného priestoru. Necháme kimči kvasiť po dobu 2 – 14 dní na tmavom mieste pri izbovej teplote. Ak používate sklenený pohár budete počas kvasenia vidieť bublinky a prebytočná šťava sa bude tlačiť von. Veko iba položte na vrch nádoby – neuzatvárajte ho, inak nebude môcť vykvasená šťava odtiecť. Podložte pod nádobu, v ktorej kvasí tácku alebo plech, do ktorej bude stekať prebytočná voda. Kontrolujte kimči raz denne a ochutnávajte. Keď dosiahne chuť, ktorá vám vyhovuje, vložte nádobu s kimči do chladničky alebo do studenej pivnice a tým kvasenie zastavíte. Môžete konzumovať.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.