Kyslá kapusta
Kyslá kapusta - vozila sa do Viedne, dostala sa do Nemecka a dnes má ochranu EÚ ako výrobok s chráneným označením pôvodu. Je to náš národný podklad, bez ktorého si nedokážeme prestaviť štedrovečerný stôl.

Receptov na kyslú kapustu je určite množstvo. Každá rodina má ten svoj, každý región má niektorú ingredienciu typickú pre danú oblasť. Môžeme si naozaj vyberať z bohatej ponuky. Každopádne, kyslá kapusta je cenená za obsah vitamínu C a schopnosť ochrany črevnej sliznice. V čerstvej kyslej kapuste nájdeme aj výrazné zastúpenie vitamínu B, železa, draslíka, horčíka, vlákniny a antioxidantov.
Na prípravu kyslej kapusty budeme potrebovať najemno nakrájanú alebo nastrúhanú bielu neskorú kapustu (nepoužívame letnú bielu kapustu – kvasením by mohla zmäknúť), soľ, čierne korenie, bobkový list, rascu a môžete pridať cibuľu, nakrájané jablko alebo chren. Pomer jednotlivých surovín je iba približný, na 1 kg nakrájanej kapusty počítajte s množstvom do 20 g soli a ostatné koreniny pridávajte podľa vašej preferencie.
Postup je jednoduchý, do čistého keramického alebo kameninového suda postupne utláčajte kapustu zmiešanú s koreninami, preložte s cibuľou, chrenom alebo jabĺčkom. Vrstvy poriadne utláčajte do súdka, tak aby ste vytlačili vzduch. Súdok plňte do ¾ kvôli tomu, že kapusta pri kvasení pustí šťavu a vytlačí kapuste smerom hore. Po dotlačení kapustu prikryte ťažidlom alebo kameňom, zavrite vrchnákom, do žliabka nalejte vodu a odložte na miesto s teplotou okolo 25 o C. Kvasenie trvá približne mesiac. Počas celej doby kontrolujte či je v žliabku voda a v prípade jej straty dolejte vodu, aby ste zabránili prístupu vzduchu do kapusty. Po vykvasení premiestnite súdok do chladnejšej pivnice, kde vám kapusta vydrží až do jari. Nezabudnite pravidelne dolievať vodu do žliabka, aby kapusta nevyschla.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.