Úvod / Články / Kapustnica vs zelňačka
Tlačiť

Kapustnica vs zelňačka

Kyslú kapustu milujú nielen Slováci. Jej obľuba je vysoká aj u našich západných susedov v Česku. U nás prevláda zvyk bohatej kapustnice, kým oni preferujú rýchlu a jednoduchšiu zelňačku.

Kapustnica vs zelňačka

Polievky tvoria v našich tradičných kuchyniach základ obedového menu. Niekedy je sýta polievka s čerstvým chlebom jediným chodom k obedu. Nečudo, do týchto polievok sa okrem zeleniny pridáva mäso v rôznych podobách.

Sýta polievka základ obeda

Tradičná česká zelňačka je rýchla polievka z kyslej kapusty a údenej klobásy. Hotová je do pol hodinky. Na jej prípravu stačia bežne dostupné suroviny, ktoré sa nachádzajú v každej domácnosti. Rozpis pre približne štyri porcie pozostáva z pol kila kyslej kapusty, 3-4 zemiakov, údenej klobásy a korenín so špajze.

Ako na to:

- Nakrájate si jednu cibuľu na drobno a nechajte ju speniť na lyžici masti.
- Pridajte klobásku pokrájanú na kolieska a opekajte.
- Zemiaky očistite a nakrájajte na kocky.
- K cibuľovému základu pridajte zemiaky a koreniny – bobkový list, červenú papriku, čierne korenie (celé) a soľ. Zalejte vodou asi 1,25 l a varte, kým nezmäknú zemiaky.
- Kyslú kapustu premyte, sceďte a pokrájate na menšie kusy. Varte ju do zmäknutia – v mnohých prípadoch postačí štvrťhodinka.
- Ochutnajte. Ak je potrebné dosoľte alebo pridajte korenie či lyžicu cukru, ak by bola nepríjemne kyslá.
- Podávajte s čerstvým krajcom chleba.
- Extra tip: na ozdobenie môžete použiť aj lyžicu kyslej smotany, ktorou polievku zjemníte.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Prečo by ste nikdy nemali skladovať cibuľu so zemiakmi – plus ďalšie ovocie a zelenina, ktoré nejdú

Prečo by ste nikdy nemali skladovať cibuľu so zemiakmi – plus ďalšie ovocie a zelenina, ktoré nejdú

Všetko záleží na tom, ktoré druhy ovocia a zeleniny prirodzene vytvárajú etylén a ktoré absorbujú tento pre človeka…

Skladovanie paradajok: Patria do chladničky, alebo nie?

Skladovanie paradajok: Patria do chladničky, alebo nie?

Zase sú otlčené, bez chute alebo sú prezreté? Ako správne skladovať paradajky, podporiť ich dozrievanie? Majú paradajky…

Kapustnica vs zelňačka

Kapustnica vs zelňačka

Kyslú kapustu milujú nielen Slováci. Jej obľuba je vysoká aj u našich západných susedov v Česku. U nás prevláda…

Bohatý zdroj vlákniny a vitamínov - sušené ovocie

Bohatý zdroj vlákniny a vitamínov - sušené ovocie

Sušenie ovocia je šetrný spôsob spracovania úrody zo záhrady a v minulosti patrilo medzi najjednoduchšiu formu zachovania…

Nákupný košík