Kapustnica vs zelňačka
Kyslú kapustu milujú nielen Slováci. Jej obľuba je vysoká aj u našich západných susedov v Česku. U nás prevláda zvyk bohatej kapustnice, kým oni preferujú rýchlu a jednoduchšiu zelňačku.

Polievky tvoria v našich tradičných kuchyniach základ obedového menu. Niekedy je sýta polievka s čerstvým chlebom jediným chodom k obedu. Nečudo, do týchto polievok sa okrem zeleniny pridáva mäso v rôznych podobách.
Sýta polievka základ obeda
Tradičná česká zelňačka je rýchla polievka z kyslej kapusty a údenej klobásy. Hotová je do pol hodinky. Na jej prípravu stačia bežne dostupné suroviny, ktoré sa nachádzajú v každej domácnosti. Rozpis pre približne štyri porcie pozostáva z pol kila kyslej kapusty, 3-4 zemiakov, údenej klobásy a korenín so špajze.
Ako na to:
- Nakrájate si jednu cibuľu na drobno a nechajte ju speniť na lyžici masti.
- Pridajte klobásku pokrájanú na kolieska a opekajte.
- Zemiaky očistite a nakrájajte na kocky.
- K cibuľovému základu pridajte zemiaky a koreniny – bobkový list, červenú papriku, čierne korenie (celé) a soľ. Zalejte vodou asi 1,25 l a varte, kým nezmäknú zemiaky.
- Kyslú kapustu premyte, sceďte a pokrájate na menšie kusy. Varte ju do zmäknutia – v mnohých prípadoch postačí štvrťhodinka.
- Ochutnajte. Ak je potrebné dosoľte alebo pridajte korenie či lyžicu cukru, ak by bola nepríjemne kyslá.
- Podávajte s čerstvým krajcom chleba.
- Extra tip: na ozdobenie môžete použiť aj lyžicu kyslej smotany, ktorou polievku zjemníte.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.