Čo si v lete zamrazíš, v zime akoby si našiel
Ak sa vás sychravá jeseň opýta čo ste robili v lete? Je to jasné. Mrazili ste vitamíny, aby ste v novej sezóne odohnali prvú nádchu.

Postupne sa nám v záhradách začínajú objavovať plody našej poctivej práce. Tie prvé okamžite zjeme – veď na čerstvé ovocie vlastnej produkcie sme netrpezlivo čakali niekoľko mesiacov. Ešte aj tá nasledujúca várka poteší. Chystáme zaváraninové poháre, nálevy s väčším či menším množstvom cukru, sterilizujeme, varíme džemy... A potom zistíme, že na ďalšie ríbezle práve teraz naozaj nemáme chuť a došla už aj chuť zavárať. Prvotné nadšenie vystrieda obava, že zvyšné ovocie vyjde nazmar. A to by bola naozaj škoda, veď ho stačí jednoducho šupnúť do mrazničky.
Trpezlivosť ruže prináša
Ak patríte k ľuďom, ktorí teraz dvíhajú obočie a krútia hlavami s predstavou, že z chutných šťavnatých plodov predsa mraznička „vyčaruje“ nesympatickú, po rozmrazení mazľavú hmotu, čítajte ďalej. Dodržaním správneho postupu a použitím vhodných nádob môžete predĺžiť radosť z čerstvého ovocia aj o niekoľko mesiacov. Mrazenie má mnoho výhod. Je rýchle, jednoduché a k ovociu šetrné - zachová jeho chuť, farbu, vôňu aj nutričnú hodnotu (podľa niektorých výskumov 80 až 90 % vitamínov) bez pridávania konzervantov. A pokiaľ hovoríme o drobnom ovocí, môžete mraziť takmer čokoľvek – maliny, ríbezle, višne, čerešne, černice, čučoriedky, jahody aj egreše.
Osvojte si postup a máte vyhrané
Ovocie sa musí zamraziť rýchlo, ideálne pri teplote – 18 až – 26°C. Pri vyššej teplote kryštáliky, ktoré v ovocí vznikajú, na seba viažu aj vodu z okolia a po rozmrazení menia konzistenciu ovocia. Mrazničku teda nastavte na plný výkon a zamrazujte menšie množstvo ovocia. Ak chcete, aby bolo možné priebežne oddeľovať menšie porcie, mrazte ovocie postupne. Po umytí a osušení (tento krok určite nevynechávajte) ho nasypte na plastovú tácku a dajte na chvíľu „predmraziť“. Potom ho presypte do nádoby, v ktorej ho plánujete uchovávať.
Je dôležité, aby ste ovocie nenasypali len tak do hocičoho. Plastové nádoby, ktoré sú určené do mrazničky, majú špeciálne označenie (napríklad dózy na potraviny Fresh). Sú z materiálu, ktorému nevadí striedanie teplôt ani dlhodobý pobyt v mraze. Rozhodne sa vyhnite skleneným nádobám. Hrozí ich popraskanie a znehodnotenie celého ich obsahu. Zvoľte aj vhodný objem nádoby, aby vám v miske neostávalo prázdne miesto, cieľom je zabrániť zbytočnému kontaktu ovocia so vzduchom.
A potom už len čakajte, kedy dostanete chuť na čerstvé jahody. Hoci aj v januári.
foto: unsplash.com
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.