Úvod / Články / Čo budete robiť prvý štvrtok v novembri?
Tlačiť

Čo budete robiť prvý štvrtok v novembri?

Oslava úrody hrozna v prvej podobe.

Čo budete robiť prvý štvrtok v novembri?

Slávne Beaujolais nouveau slávi svoj sviatok – prichádza na potešenie milovníkov mladého vína. Toto víno má silne ohraničený svoj regionálny status, odrodu a spôsob fermentácie.

Víno s označením Beaujolais nouveau má právo ponúkať iba desať viníc. Ich pestovateľská oblasť je daná regiónom Beaujolais, odrodou hrozna Gamay, podmienkou ručného zberu strapcov a fermentáciou. Klasická výroba vína spočíva v rozdrvení hrozna a následnej fermentácii. Pri výrobe BJ sa fermentujú celé strapce. Tento spôsob zachová aromatickú ovocnú chuť vo víne.

Mladé víno je určené na konzumáciu približne do mája. Nejedná sa o vína, ktoré sa archivujú. Ich mladosť a sviežosť podnecuje k ochutnávaniu už v neskorej jeseni. Sú to vína priame a ľahké, podávané pri teplote 10 – 12 stupňov. Farba vína opticky klame, toto červené víno je chuťovým profilom a ľahkosťou podobné bielym vínam.

Oslava mladého vína má svoje zákonitosti v každej krajine. Kým vo Francúzsku poznáme pojem BJ a víno sa oficiálne začína stáčať zo suda prvý novembrový štvrtok krátko po polnoci. Na Slovensku sa spája pojem mladé víno s meninovým dátumom  Kataríny a vína sú označované ako Svätokatarínske. V Čechách a Rakúsku je sviatok skorého vína prenesený na 11. novembre v deň oslavy Svätého Martina.

Vychutnajte si každú kvapku s mierou.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Kapustnica vs zelňačka

Kapustnica vs zelňačka

Kyslú kapustu milujú nielen Slováci. Jej obľuba je vysoká aj u našich západných susedov v Česku. U nás prevláda…

Bohatý zdroj vlákniny a vitamínov - sušené ovocie

Bohatý zdroj vlákniny a vitamínov - sušené ovocie

Sušenie ovocia je šetrný spôsob spracovania úrody zo záhrady a v minulosti patrilo medzi najjednoduchšiu formu zachovania…

Bohatá úroda paradajok

Bohatá úroda paradajok

Každé leto si môžete užiť svieže voňavé paradajky. Sú skvelé v studenej kuchyni. Stačí ich nakrájať do šalátu…

Vtáčia búdka

Vtáčia búdka

Malé operence budú vítať každé sústo, ktoré im pripravíte do vtáčej búdky či kŕmidla. Počas mrazivých dní…

Nákupný košík