Úvod / Články / Čo budete robiť prvý štvrtok v novembri?
Tlačiť

Čo budete robiť prvý štvrtok v novembri?

Oslava úrody hrozna v prvej podobe.

Čo budete robiť prvý štvrtok v novembri?

Slávne Beaujolais nouveau slávi svoj sviatok – prichádza na potešenie milovníkov mladého vína. Toto víno má silne ohraničený svoj regionálny status, odrodu a spôsob fermentácie.

Víno s označením Beaujolais nouveau má právo ponúkať iba desať viníc. Ich pestovateľská oblasť je daná regiónom Beaujolais, odrodou hrozna Gamay, podmienkou ručného zberu strapcov a fermentáciou. Klasická výroba vína spočíva v rozdrvení hrozna a následnej fermentácii. Pri výrobe BJ sa fermentujú celé strapce. Tento spôsob zachová aromatickú ovocnú chuť vo víne.

Mladé víno je určené na konzumáciu približne do mája. Nejedná sa o vína, ktoré sa archivujú. Ich mladosť a sviežosť podnecuje k ochutnávaniu už v neskorej jeseni. Sú to vína priame a ľahké, podávané pri teplote 10 – 12 stupňov. Farba vína opticky klame, toto červené víno je chuťovým profilom a ľahkosťou podobné bielym vínam.

Oslava mladého vína má svoje zákonitosti v každej krajine. Kým vo Francúzsku poznáme pojem BJ a víno sa oficiálne začína stáčať zo suda prvý novembrový štvrtok krátko po polnoci. Na Slovensku sa spája pojem mladé víno s meninovým dátumom  Kataríny a vína sú označované ako Svätokatarínske. V Čechách a Rakúsku je sviatok skorého vína prenesený na 11. novembre v deň oslavy Svätého Martina.

Vychutnajte si každú kvapku s mierou.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Prečo by ste nikdy nemali skladovať cibuľu so zemiakmi – plus ďalšie ovocie a zelenina, ktoré nejdú

Prečo by ste nikdy nemali skladovať cibuľu so zemiakmi – plus ďalšie ovocie a zelenina, ktoré nejdú

Všetko záleží na tom, ktoré druhy ovocia a zeleniny prirodzene vytvárajú etylén a ktoré absorbujú tento pre človeka…

Skladovanie paradajok: Patria do chladničky, alebo nie?

Skladovanie paradajok: Patria do chladničky, alebo nie?

Zase sú otlčené, bez chute alebo sú prezreté? Ako správne skladovať paradajky, podporiť ich dozrievanie? Majú paradajky…

Kapustnica vs zelňačka

Kapustnica vs zelňačka

Kyslú kapustu milujú nielen Slováci. Jej obľuba je vysoká aj u našich západných susedov v Česku. U nás prevláda…

Bohatý zdroj vlákniny a vitamínov - sušené ovocie

Bohatý zdroj vlákniny a vitamínov - sušené ovocie

Sušenie ovocia je šetrný spôsob spracovania úrody zo záhrady a v minulosti patrilo medzi najjednoduchšiu formu zachovania…

Nákupný košík