Čo budete robiť prvý štvrtok v novembri?
Oslava úrody hrozna v prvej podobe.

Slávne Beaujolais nouveau slávi svoj sviatok – prichádza na potešenie milovníkov mladého vína. Toto víno má silne ohraničený svoj regionálny status, odrodu a spôsob fermentácie.
Víno s označením Beaujolais nouveau má právo ponúkať iba desať viníc. Ich pestovateľská oblasť je daná regiónom Beaujolais, odrodou hrozna Gamay, podmienkou ručného zberu strapcov a fermentáciou. Klasická výroba vína spočíva v rozdrvení hrozna a následnej fermentácii. Pri výrobe BJ sa fermentujú celé strapce. Tento spôsob zachová aromatickú ovocnú chuť vo víne.
Mladé víno je určené na konzumáciu približne do mája. Nejedná sa o vína, ktoré sa archivujú. Ich mladosť a sviežosť podnecuje k ochutnávaniu už v neskorej jeseni. Sú to vína priame a ľahké, podávané pri teplote 10 – 12 stupňov. Farba vína opticky klame, toto červené víno je chuťovým profilom a ľahkosťou podobné bielym vínam.
Oslava mladého vína má svoje zákonitosti v každej krajine. Kým vo Francúzsku poznáme pojem BJ a víno sa oficiálne začína stáčať zo suda prvý novembrový štvrtok krátko po polnoci. Na Slovensku sa spája pojem mladé víno s meninovým dátumom Kataríny a vína sú označované ako Svätokatarínske. V Čechách a Rakúsku je sviatok skorého vína prenesený na 11. novembre v deň oslavy Svätého Martina.
Vychutnajte si každú kvapku s mierou.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.