Bohatý zdroj vlákniny a vitamínov - sušené ovocie
Sušenie ovocia je šetrný spôsob spracovania úrody zo záhrady a v minulosti patrilo medzi najjednoduchšiu formu zachovania výživových hodnôt ovocia v zime.

Na sušenie vyberáme iba zrelé a zdravé plody. Nikdy nesušte ovocie, ktoré nie je dostatočne dozreté, je prezreté alebo poškodené. Nezrelé ovocie, ktoré by ste sušili nedosiahne dostatočnú sladkosť a pokazenému ovociu sušenie chuť nevráti.
Alternatívny spôsob spracovania ovocia
Sušenie je proces počas, ktorého ovocie stratí vody zo svojho objeme. Uchová sa jej v plodoch 10-15 % z pôvodného objemu, čo sa prejaví na koncentrovanosti chuti a vystúpení sladkosti do popredia. Sušené ovocie je bohaté na vlákninu a pri správnom postupe si zachová veľké množstvo vitamínov.
Ovocné hody v zime
Zo záhrad sú na sušenie vhodné jablká, hrušky, bezkôstkové odrody hrozna, slivky a marhule. Drobné bobuľovité ovocie ako sú ríbezle či maliny obsahujú veľké množstvo zrniečok, ktoré po vysušení vystúpia do popredia, na sušenie ich neodporúčame. Vybrané plody dôkladne umyte, zbavte ich jadrovníkov alebo kôstok. Jablká a hrušky nakrájajte na plátky s hrúbkou 0,5 – 1 cm. Nekrájajte ovocie na zbytočne tenké kolieska, tie by sa na sitko alebo papier pri sušení iba prilepili. Ovocie rozložte rovnomerne na papier na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na minimum – 50 a ovocie sušte 4 – 8 hodín podľa potreby. Ak budete sušiť ovocie v sušičke na ovocie postupujte podľa návodu na používanie. Umyté a vysušené marhule a slivky rozpoľte a zbavte ich kôstky. Následne ich rozložte na sušenie šupkou dolu. Pri tomto type ovocia – s mäsitou dužinou počítajte s dlhšou dobou sušenia. Voda sa bude postupne odparovať. Pri sušení v rúre v žiadnom prípade nezvyšujte teplotu nech vás to láka akokoľvek. Zvýšením teploty by mohlo dôjsť k spáleniu.
Bohatá hubárska sezóna
Podobným spôsobom si viete usušiť aj huby – aj pravdou je, že hubári uprednostňujú voľné sušenie na vzduchu na rozložených sitách.
Tma a sucho - kľúčový spôsob uchovania
Sušené ovocie po vychladnutí uložte do nádob alebo pohárov do 2/3 objemu so vzduchotesným uzáverom. Skladujte na suchom a tmavom mieste, v komore alebo špajzi. Trvanlivosť skladovaného ovocia je približne rok. Skonzumujte ho čo najskôr!
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.