Bohatá úroda paradajok
Každé leto si môžete užiť svieže voňavé paradajky. Sú skvelé v studenej kuchyni. Stačí ich nakrájať do šalátu alebo na mesiačiky a natrieť si nim chrumkavý chlieb s maslom. Milovníci cestovín ich zbožňujú v omáčke a hranolky bez kečupu si už ani nie je možné predstaviť.

Paradajka má svoj pôvod v Strednej a Južnej Amerike. Aztécke a mayské kmene s nimi prišli do kontaktu asi 200 rokov pred našim letopočtom. V tejto oblasti je ich zastúpenie aj najširšie do počtu odrôd. Prvé zmienky o cielenej kultivácii pochádzajú z Mexika, kde sa v údolí Tehuacán našli prvé semienka týchto rastlín.
Je paradajka ovocie či zelenina?
Botanicky je paradajka považovaná za ovocie – bobuľa, ktorá sa skladá zo semenníka. Obsah cukru je nižší ako pri ovocí a tak je konzumácia paradajky prispôsobená skôr jej zeleninovému charakteru. Používa sa v studenej kuchyni a s obľubou je spracovaná aj tepelne vo forme omáčok.
Paradajka je tvorená vysokým podielom vody viac ako 90 % z obsahu. V menšej miere sú zastúpené sacharidy (5 %) a bielkoviny (2,5 %). Je zdrojom betakaroténu a vitamínu C.
Základom je pôda bohatá na živiny
Paradajky sa pestujú na otvorených priestranstvách záhrad a polí. V menej priaznivých klimatických podmienkach ich rast prebieha vo fóliovníku alebo skleníku. Sú to teplomilné rastliny, ktoré potrebujú aj dostatočnú zálievku. Slnko prospieva dozrievaniu plodov.
Pre dobrý rast rajčiakov je nevyhnutné, aby pôda mala dostatok živín. Dôležité je zastúpenie horčíka a vápnika. Tie sú zodpovedné za tvorbu pevnej štruktúry bunkových stien. Pri ich nedostatku sa listy skrútia a ožltnú. Mnohokrát si tento stav rastlín pestovatelia zamieňajú za signál k nedostatku vlahy. Extra tip: Pridajte do pôdy pri výsadbe paradajok rozdrvené vaječné škrupiny. Tento kuchynský odpad nestojí nič a bude bohatým zdrojom chýbajúcich minerálov. Dajte si záležať a pomvrte ich čo najviac, najlepšie na prášok a pridajte do pripravenej jamky na sadenie. Rastliny získajú z pôdy dostatok výživy a odmenou bude bohatá úroda.
Vyžadujú slnečné stanovisko
Malým kokteilovým paradajkám s nízkym vzrastom sa bude dobre dariť aj na balkóne v kvetináči. Vysaďte ich z predpestovaných priesad v druhej polovici apríla – začiatku mája a počas celého leta budete mať pravidelnú zásobu čerstvých plodov. Výber balkónových paradajok je bohatý. K dispozícii sú rôzne farebné odrody – žlté, pruhované, čierne a rozmanité tvary od klasických okrúhlych, podlhovastých až po hrušky.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.