Úvod / Články / Bazový sirup
Tlačiť

Bazový sirup

Lahodný a osviežujúci sirup si pripravíte jednoducho a rýchlo ...

Bazový sirup

Sladká a voňavá limonáda, ktorá vám pripomenie bezstarostné detstvo u starej mamy je z bazových kvetov. Keď nastane to správne obdobie na zber bazy, vyberte sa do prírody alebo možno len kraj záhrady, kde vám tento krík poskytne príjemný tieň a lákavá vôňu. Vybavte sa záhradnými nožnicami, košíkom a pustite sa do toho. Do nášho receptu toho veľa nepotrebujete, za okamih máte požadované množstvo surovín nazbierané.
 

Ingrediencie:
30 ks rozkvitnutých kvetov bazy čiernej
60 g kyseliny citrónovej
3 kg kryštálového cukru
3 litre vody

Ako na to?
Dva litre vody a  60 g kyseliny citrónovej zvaríme a necháme vychladnúť. Do tohto rozvaru pridáme umyté a odstopkované kvety bazy. Môžeme pridať aj nakrájaný citrón na kolieska (nezabudnite citrón vyumývať alebo ešte lepšie použiť bio citrón). Za občasného premiešania necháme spolu lúhovať 24 hodín.
Po vylúhovaní precedíme cez jemné sitko alebo gázu tak, aby sme odstránili z tekutiny všetky tuhé zložky.
Do zvyšnej vody (1 litra) nasypeme 1 kg cukru a spolu zvaríme. Necháme vychladnúť a následne primiešame scedený výluh z bazy a necháme spolu prevrieť. Ešte horúci sirup nalievame do vysterilizovaných fliaš a necháme ho v teple napr. v deke vychladnúť.

Po otvorení skladujte v chladničke. Na zdravie!

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Prečo by ste nikdy nemali skladovať cibuľu so zemiakmi – plus ďalšie ovocie a zelenina, ktoré nejdú

Prečo by ste nikdy nemali skladovať cibuľu so zemiakmi – plus ďalšie ovocie a zelenina, ktoré nejdú

Všetko záleží na tom, ktoré druhy ovocia a zeleniny prirodzene vytvárajú etylén a ktoré absorbujú tento pre človeka…

Skladovanie paradajok: Patria do chladničky, alebo nie?

Skladovanie paradajok: Patria do chladničky, alebo nie?

Zase sú otlčené, bez chute alebo sú prezreté? Ako správne skladovať paradajky, podporiť ich dozrievanie? Majú paradajky…

Kapustnica vs zelňačka

Kapustnica vs zelňačka

Kyslú kapustu milujú nielen Slováci. Jej obľuba je vysoká aj u našich západných susedov v Česku. U nás prevláda…

Bohatý zdroj vlákniny a vitamínov - sušené ovocie

Bohatý zdroj vlákniny a vitamínov - sušené ovocie

Sušenie ovocia je šetrný spôsob spracovania úrody zo záhrady a v minulosti patrilo medzi najjednoduchšiu formu zachovania…

Nákupný košík