Úvod / Články / Bazový likér s kávou
Tlačiť

Bazový likér s kávou

S prichádzajúcou jeseňou sa určite aj vy tešíte na prechádzky prírodou. Po horúcom a dlhom lete sú vítaným spestrením podvečerov alebo víkendových dní

Bazový likér s kávou

S prichádzajúcou jeseňou sa určite aj vy tešíte na prechádzky prírodou. Po horúcom a dlhom lete sú vítaným spestrením podvečerov alebo víkendových dní. Ak si zoberiete so sebou košík s úmyslom nazbierať aspoň zopár hríbov do vianočnej kapustnice, nesmúťte, ak ostane košík prázdny. V lesných porastoch nájdete mnoho iných pokladov.

Dozreté tmavé plody bazy čiernej sú skvelým príkladom lesného prekvapenia. To čo ostalo na bazových kríkoch po jarnej oberačke kvetov, dozrie na konci leta do tmavých strapcov. Bobuľky obsahujú veľké množstvo vitamínov. Sú skvelým zdrojom vitamínu B, C a flavonoidov. Ich farbivo atokyán pôsobí ako antioxidant, chráni bunky pre pôsobením voľných radikálov. To je len pár slov k tomu nato, aby sme vás inšpirovali k ich konzumácii. No prosím, zbystrite pozornosť, vhodné na oberanie sú iba skutočne dozreté plody, ktoré majú tmavú, až čiernu farbu a konzumovať iba môžete iba, ak prešli varným procesom. Surové a nedozreté plody obsahujú jedovaté kyanogónne glykozidy, ktoré vyvolávajú hnačky a bolesť hlavy.

Zaujímavým spestrením ich využitia môže byť výroba domáceho bazového likéru. Stačí pár dostupných ingrediencií, trpezlivosti a chutný likér je na svete.

Postup je jednoduchý a na prípravu budete potrebovať nasledujúce suroviny:
2 l odstopkovaných a dozretých bazových bobúľ
1 l vody
1 kg kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
5 lyžíc silnej čiernej kávy
½ l rumu

Očistenú bazu varte vo vriacej vode približne 15 minút. Preceďte ju cez sitko a jemne plody roztlačte, no nepasírujte. Šťavu následne povarte do rozpustenia kryštálového cukru, potom pridajte vanilkový cukor a premiešajte. Uvarte silnú čiernu kávu. Päť lyžíc odoberte a spojte so vznikajúcim likérom. Nechajte prejsť varom. Uvarený horúci rozvar nechajte vychladnúť a potom k nemu prilejte rum. Dôkladne premiešajte a prelejte do čistých fliaš.

Veríme, že vám bazový likér s kávou bude chutiť. Na zdravie!

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Prečo by ste nikdy nemali skladovať cibuľu so zemiakmi – plus ďalšie ovocie a zelenina, ktoré nejdú

Prečo by ste nikdy nemali skladovať cibuľu so zemiakmi – plus ďalšie ovocie a zelenina, ktoré nejdú

Všetko záleží na tom, ktoré druhy ovocia a zeleniny prirodzene vytvárajú etylén a ktoré absorbujú tento pre človeka…

Skladovanie paradajok: Patria do chladničky, alebo nie?

Skladovanie paradajok: Patria do chladničky, alebo nie?

Zase sú otlčené, bez chute alebo sú prezreté? Ako správne skladovať paradajky, podporiť ich dozrievanie? Majú paradajky…

Kapustnica vs zelňačka

Kapustnica vs zelňačka

Kyslú kapustu milujú nielen Slováci. Jej obľuba je vysoká aj u našich západných susedov v Česku. U nás prevláda…

Bohatý zdroj vlákniny a vitamínov - sušené ovocie

Bohatý zdroj vlákniny a vitamínov - sušené ovocie

Sušenie ovocia je šetrný spôsob spracovania úrody zo záhrady a v minulosti patrilo medzi najjednoduchšiu formu zachovania…

Nákupný košík