Ako uchovávať koreniny a korenie, aby zostalo čerstvé a chutné
Objavte niekoľko spôsobov, ako maximalizovať potenciál vašich obľúbených korenín.

Takmer každý domáci kuchár zažil pri varení niektorú kulinársky nezdar, od pripáleného obľúbeného jedla až po servírovanie pečeného mäsa, ktoré je suché a tvrdé ako podrážka. No čo môže byť ešte frustrujúcejšie? Postupovať do bodky podľa receptu a na konci snaženia zistiť, že hotové jedlo je nevýrazné, mdlé a bez chuti. Ako príklad si môžeme uviesť napríklad výrazne aromatickú indickú kuchyňu, kde by chýbala potrebná opojná vôňa kardamónu, rasce a koriandra.
Takže, čo sa mohlo pokaziť? Je pravdepodobné, že koreniny, ktoré dávajú vášmu cenenému jedlu jeho charakteristickú chuť, už dávno prekročili svoju životnosť – alebo ich možno neskladujete správne (alebo oboje).
Ako zistiť, či už sú koreniny pristaré?
Aké sú známky toho, že vaše obľúbené koreniny už majú najlepšie časy za sebou? Ak farba korenia vybledne alebo zistíte, že na získanie rovnakej chuti používate oveľa viac ako zvyčajne, je čas kúpiť si nové korenie. Ak si ku koreninám privoniate a cítite len málo arómy, pravdepodobne nebudú mať výraznú chuť, ani keď s nimi budete variť.
Získanie maximálneho potenciálu z čili práškov a iných základných korenín vyžaduje správne skladovanie. Znamená to tiež povyhadzovať tie staré a pri nákupe nových korenín zhodnotiť potrebné množstvá. Zistite viac pomocou týchto odborných tipov na skladovanie korenín.
Ako správne skladovať korenie?
Pri skladovaní korenín je absolútne nevyhnutné, aby ste ich vložili do nádob, ktoré sú vzduchotesne uzavreté, hovorí Scommegna; vo všeobecnosti uprednostňujte sklenené nádoby pred plechovkami. Heslo „Menej je niekedy viac“ platí aj pri koreninách a korení. Neodporúča sa kupovať veľké množstvá korenín, radšej menšie množstvá a častejšie. Aj otváraním nádobiek dochádza k strate intenzity vône a vyberaním zo skriniek na svetlo pridádza k oxidácii korenia. Šetrite tak svoje peniaze, a vyberte si menšie balenie a častejšie dokupovanie ako nákup veľkého balíka korenia, ktoré stratí svoju kvalitu a vy by ste ho vyhodili.
Neskladujte koreniny v priveľkých nádobách
Je tu jeden dobrý tip pre tých z vás, ktorí uprednostňujete veľké nákupy. Ak kupujete koreniny vo väčšom množstve, môžete ich skladovať vo väčšom pohári a podľa potreby mať po ruke ešte menší pohárik, aby ste ten väčší nemuseli pričasto otvárať. Podstata zachovania arómy korenín tkvie v zamedzení prístupu vzduchu. Čím viac vzduchu je v nádobe a čím častejšie sú koreniny vystavené vzduchu, tým rýchlejšie stratia svoju arómu.
Vyberte si tmavé nádoby
Pri výbere nádoby vhodnej na skladovanie korenín sa rozhodujte skôr pre tmavé nepriesvitné nádoby, no vhodné je aj sklo jantárovej farby. To ochráni koreniny pred škodlivými lúčmi slnka.
Nájdite pre koreniny chladné a suché miesto
Miesto, kde koreniny skladujete, tiež vplýva na ich trvanlivosť a chuťový potenciál. Vyhýbajte sa teplým miestam, pre svoju zbierku korenín si určte tmavé, chladné a suché miesto vo vašej kuchyni. Koreniny stratia svoju chuť a silu, ak ich budete uchovávať na teplých a slnku prístupných miestach. Miesto vedľa sporáku rozhodne nie je odporúčané, no z iného pohľadu je praktickou voľbou
Celé alebo mleté koreniny?
Mnoho druhov korenín a korenia býva v obchode dostupných v mletej alebo nemletej verzii. Celé koreniny, ponechané v pôvodnom stave, si dlhšie udržia svoje prchavé oleje, čím dodajú pokrmu viac arómy a šmrncu. Mleté koreniny sú praktickejšie na používanie a to najmä, ak recept vyžaduje len ich maličké množstvo a zvyšok by ste tak rýchlo nevyužili. Ušetríte si tým čas na mletie a čerstvé koreniny zo spoľahlivého zdroja by nemali mať menej arómy ako ich celé náprotivky.
Ako dlho vydržia koreniny?
Ako dlho teda môžete očakávať, že koreniny vydržia? To do značnej miery závisí od toho, aké čerstvé sú, keď ich kúpite. Najlepšie je nakupovať priamo od spoločností na výrobu korenín, ktoré zdieľajú dôležité informácie, ako je napríklad dátum zberu, aby ste mali viac informácií o veku produktu. Napríklad celé čilli papričky alebo mleté čilli môžete uskladniť aj dva roky po zbere a ich chuti a vôni neublížite. Mleté koreniny si zachovajú arómu pri dobrom skladovaní asi rok, zatiaľ čo ich celé verzie by mali vydržať dva alebo tri roky.
Označte si na koreninách dátum otvorenia
Vaša spomienka na váš posledný nákup korenín môže byť hmlistá. Ak chcete mať dokonalejší prehľad o čerstvosti korenín, chyťte fixku a pásku a označte tovar dátumom, kedy ste ho otvorili. Urobte to aj vtedy, keď premiestňujete koreniny do pohárov.
Zbavte sa korenín „po záruke“
Aj keď môže byť frustrujúce vyhadzovať staré koreniny, najmä tie vzácnejšie a hodnotnejšie ako je napríklad šafran, ktorý ste mohli potrebovať na okázalú, jednorazovú hostinu, pamätajte na toto: Zastarané koreniny, ktoré stratili svoje pôvodné arómy, môžu pokaziť výsledok vášho kulinárskeho umenia.
Využite, čo máte po ruke
Správne skladovanie korenia má svoje výhody a to konkrétne lahodný a chutný výsledok. Ak budete mať svoje koreniny dobre organizované, označené a na dosah, môže vás to povzbudiť, aby ste ich používali častejšie, aby nezostali trčať niekde vo vašej zásuvke na koreniny celý rok bez toho, že by ste sa ich dotkli.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.